
AI bij verzekeraars: kansen en risico’s
Verzekeraars maken steeds meer gebruik van AI binnen hun reguliere bedrijfsprocessen. Dit biedt niet alleen kansen, maar brengt ook risico's met zich mee. Daarom is het voor DNB van groot belang om inzicht te krijgen in hoe de sector AI toepast en de bijbehorende risico's beheerst. De AI Act speelt hierbij een belangrijke rol door duidelijke regels te stellen voor de ontwikkeling en het gebruik van AI-systemen. Deze Europese wet is op 1 augustus 2024 in werking getreden en wordt gefaseerd geïmplementeerd vanaf 2 februari 2025.
Om een goed beeld te krijgen van het gebruik van AI in de verzekeringssector en om voorbereid te zijn op het toezicht op AI, heeft DNB een uitvraag gedaan bij een selectie van schade-, levens-, zorg- en herverzekeraars. Vervolgens zijn er verdiepende gesprekken gevoerd met een aantal van deze verzekeraars. Hierdoor heeft DNB inzicht gekregen in de wijze waarop AI-toepassingen worden gebruikt en de governance die hiervoor is ingericht. DNB heeft in haar onderzoek specifiek aandacht besteed aan de toepassingsgebieden waar het gebruik van AI naar verwachting kan leiden tot prudentiële risico’s. Dit betekent dat er gekeken is naar de risico's die AI kan vormen voor de financiële gezondheid en stabiliteit van verzekeraars.
Ervaringen uit de sector
Met dit onderzoek heeft DNB waardevolle inzichten verkregen in de wijze waarop AI wordt ingezet door verschillende partijen in de verzekeringssector.
DNB heeft de volgende observaties gedaan:
- Gebruik van AI-toepassingen: Van de 36 verzekeraars die betrokken waren in het onderzoek hebben 15 verzekeraars aangegeven gebruik te maken van AI-toepassingen. Het ging hierbij om toepassingen in gebieden die DNB in het onderzoek heeft opgenomen op basis van haar verwachting dat het gebruik van AI kan leiden tot prudentiële risico's. Denk bijvoorbeeld aan toepassingen die helpen bij het analyseren van ongestructureerde data en het inschatten van risico's, tot het aanbieden van gepersonaliseerde producten. Ook gebruiken verzekeraars AI-toepassingen voor fraudedetectie en het inschatten van de hoogte van schades. Er wordt beperkt geëxperimenteerd met AI voor het optimaliseren van kapitaal en de allocatie van beleggingen.
[....]