De AFM wil de verandering voor zijn

Interview
16-12-2024
Barbara Antonides
AFM
Met mijn studies politicologie en finance & investments op zak zocht ik een baan op het snijvlak van technisch rekenwerk en politieke besluitvorming. Een toezichthouder biedt dat: je bent zowel bezig met het handhaven van de wet als met de dialoog met de markt en het beschermen van de consument.

Beleid maken

Onze afdeling richt zich op veranderingen van regelgeving, zowel nationaal als internationaal, en daarnaast op allerlei strategische onderwerpen. Iedereen binnen de afdeling heeft zijn eigen specialisme, zoals retailbeleggen, energiederivaten, verzekeringen of het beurslandschap. Eén keer per jaar sturen we een wetgevingsbrief met zaken die wij signaleren naar het ministerie van Financiën en als er ontwikkelingen spelen waar de wet nog niet op is aangepast, kaarten we dat aan. Denk bijvoorbeeld aan het provisieverbod in Nederland na de woekerpolisaffaire.

Internationaal samenwerken

De AFM overlegt ook veel met de overige Europese toezichthouders. Meestal in Parijs, waar de European Securities and Markets Authority (ESMA) is gevestigd, maar ook regelmatig in financiële centra als Londen of Frankfurt. Landen houden zelf toezicht, op Europees niveau wordt overlegd hoe we alles op eenzelfde wijze beoordelen. Ik vertegenwoordig de AFM in een standing committee over retailbeleggen, en zit ook in een committee voor de International Organization of Securities Commissions die zich met toezicht op mondiaal niveau bezighoudt.

Europees provisieverbod

Het is interessant om de invloed van verschillende culturen ten aanzien van toezicht te zien. Hoe gaat het in Brazilië, wat doet men in Italië? De AFM is een zeer gerespecteerd deelnemer aan internationale bijeenkomsten. Met name onze afdeling toezicht consumentengedrag wordt vaak als erg interessant ervaren. Wetenschappelijke inzichten, eigen onderzoek, samenwerking met universiteiten… dat is wel redelijk vooruitstrevend. Binnenkort komt er ook een Europees provisieverbod, waarvoor wij sterk gelobbyd hebben. Nu al krijg ik veel vragen van andere Europese landen die willen weten hoe wij dat aangepakt hebben in Nederland.

Lessen voor de toekomst

Er is na de financiële crisis enorm veel nieuwe wet- en regelgeving geïntroduceerd. Op dit moment verschuift het accent naar de toezichthouders die met die nieuwe regelgeving moeten gaan werken. Nu is ook het moment gekomen om te evalueren of het gewenste doel hiermee bereikt wordt. Wij willen nog effectiever worden in het bereiken van onze doelstellingen, en altijd up to date blijven in de zeer dynamische financiële branche. Ook daar kan een blik over de grenzen bij helpen. Met supervisory convergence onderzoeken we of we best practices uit andere landen ook in Nederland kunnen invoeren.


Gerelateerde vacatures

Geïnteresseerd in een carrière bij organisaties in ditzelfde vakgebied? Bekijk hieronder de gerelateerde vacatures en vind de perfecte match voor jou!
Top vacature
TKP Pensioen
4.900 - 7.000
Senior
Groningen
Met je jarenlange ervaring in inkoop-, leveranciers- en contractmanagement zie jij het als een kans om bij ons de complexere inkoop- en uitbestedingstrajecten te regisseren. Heb jij ervaring met de...
Top vacature
ARAG
Max. 5.402
Medior
Leusden, hybride
Ben jij een jurist die naast kennis van de inhoud ook ervaring op wil doen met inkoop?
Top vacature
ABN AMRO
5.112 - 7.303
Medior, Senior
Amsterdam
ABN AMRO's Procurement afdeling is verantwoordelijk voor inkoop, leveranciers- en contractbeheer, en strategisch inkoopadvies. Haal je plezier uit commercieel denken en de best mogelijke resultaten behalen voor de interne klant?...
Top vacature
Univé
Max. 86.928
Senior
Zwolle
Ben jij die enthousiaste ervaren inkoper die de juiste leveranciers weet te contracteren en wil bijdragen aan maatschappelijke en duurzame impact? Kies dan voor Univé!