De urgente behoefte aan inclusie en diversiteit in het actuariaat

Interview
04-04-2024
Inge van Zon-Zeilstra
KPMG
"Door mensen met verschillende achtergronden, culturen en levenservaringen samen te brengen, creëer je een uniek platform om te innoveren en transformeren. Bovendien verbreed je zo de aanwezige vaardigheden en het potentieel aan medewerkers waar je uit kunt putten.”

In gesprek met Inge van Zon, Head of Insurance bij KPMG

Inge van Zon is partner bij KPMG. In haar rol als Head of Insurance is zij onder meer verantwoordelijk voor een team van meer dan 50 actuarissen. Inge vertelt graag enthousiast over KPMG als prachtige plek voor actuarissen. “Je werkt hier aan strategisch relevante projecten, in – ook internationaal opererende – teams met veel kennis en gedrevenheid. De leercurve is heel stijl en er wordt echt geïnvesteerd in een ieders ontwikkeling.” Inge vertelt überhaupt enthousiast, ook over het vak. Geen wonder ook gezien haar eigen actuariaatsachtergrond. Vanuit die grote betrokkenheid, en persoonlijke drijfveren heeft ze zich gestort op een heel actueel vraagstuk: hoe kan de beroepsgroep zorgen voor meer inclusie en diversiteit?

Er zit urgentie achter die vraag legt Inge uit. Een recent visiepaper van KPMG – ‘Insurance Transformation: Modernizing the actuarial function’– beschrijft de grote transformatie waar de verzekeringssector voor staat.  Ook de pensioensector staat voor de grootste transformatie in de geschiedenis met de invoering van de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Transformaties die alleen slagen als het ook aan de mensen-kant goed zit. “Daarbij zie je twee knelpunten,” zegt Inge, “enerzijds een grote krapte op de arbeidsmarkt en anderzijds de behoefte aan vaardigheden binnen teams die nodig zijn bij een proces van transformatie. Voor mij zit daar de business ratio om de aandacht voor inclusie en diversiteit te vergroten. Door mensen met verschillende achtergronden, culturen en levenservaringen samen te brengen, creëer je een uniek platform om te innoveren en transformeren. Bovendien verbreed je zo de aanwezige vaardigheden en het potentieel aan medewerkers waar je uit kunt putten.”

Over grenzen kijken

Inge put uit haar eigen lange internationale ervaring als ze praat over het belang van diversiteit binnen teams. “Ik heb in veel landen gewerkt, en ben steeds weer verrast door de waarde van andere culturele perspectieven. De praktijk én wetenschappelijk onderzoek laten het ook steeds zien: diverse teams functioneren beter. Daarom geloof ik ook dat de beroepsgroep over grenzen moet blijven kijken. Zelf heb ik hele goede ervaringen met actuarissen uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Spanje, Oost-Europa en Maleisië. Taal hoeft geen barrière te zijn, merken we aan onze opdrachtgevers bij KPMG. De meesten zijn communicatie in het Engels wel gewend.”

Mensgerichte-organisatie

Volgens Inge doet KPMG al veel om de diversiteit en inclusie te versterken. “Dat past ook bij KPMG. Wij staan niet voor niets bekend als een echte mensgerichte organisatie, iets wat ik persoonlijk ook zo ervaar. Wat we bijvoorbeeld doen? We controleren onze processen op potentiële bias en creëren meer bewustzijn over IDE (Inclusion, Diversity & Equity) voor alle partners en directors. We houden data bij over gendergelijkheid op alle lagen, zodat we daar op kunnen sturen. We ondersteunen de work-life balance op verschillende manieren. Zo zien we nu al heel veel van de mensen, met bijvoorbeeld een jong gezin, vier in plaats van vijf dagen werken, ook in ons eigen management team. Die ruimte is belangrijk als je talent wilt binnenhalen en behouden, want de nieuwe generatie heeft de work-life balance hoog staan.” 

Stap naar de top

“Dat we veel dingen al goed doen, betekent niet dat we er al zijn,” zegt Inge. “Zeker de stap naar de top is nog een drempel. Op het totale partnerniveau blijven we bijvoorbeeld steken rond de 21-22% voor genderdiversiteit en is de vooruitgang traag. Gelukkig is 40% van de partners en directors op instroomniveau tegenwoordig vrouw. Zo veranderen we stap voor stap. 

Er zijn op topniveau ook meer verantwoordelijkheden – zoals een eigen klantportefeuille opbouwen – en het vraagt om het leren van de strategische skills die bij een grote organisatie horen. We leiden onze mensen hier sinds kort ook voor op, en ik neem zelf een leidende rol hierin. Om onderweg naar de top de work-life balance beter te beschermen, werken we nu ook aan iets wat ik het ‘dakpanmodel’ noem. De teams zo inrichten dat teamleden gemakkelijker elkaars taken kunnen overnemen als iemand een dag niet aanwezig is.”

“Ik denk dus dat we ons nu al onderscheiden bij KPMG,” Inge afsluitend, “mensen voelen zich hier welkom. Maar het is wel mijn persoonlijke ambitie om de diversiteit verder te doen toenemen door een maximaal inclusieve omgeving te creëren, en iedereen de ruimte en gelijke kansen te geven om zich te ontwikkelen en door te groeien naar de top. Daar wil ik een voortrekker in zijn: binnen KPMG én binnen de beroepsgroep.”

Bekijk hier de mogelijkheden binnen KPMG >>

Gerelateerde vacatures

Geïnteresseerd in een carrière bij organisaties in ditzelfde vakgebied? Bekijk hieronder de gerelateerde vacatures en vind de perfecte match voor jou!
Top vacature
ARAG
Max. 5.402
Medior
Leusden
Word Contract & Leveranciersmanager IT en neem de verantwoordelijkheid in een dynamische, zelfstandige rol! Ben jij klaar voor de volgende stap?
Top vacature
PwC
Marktconform
Medior, Senior
Amsterdam
Je ‘landt’ binnen PwC Consulting in een van onze publieke sector teams die zich hebben gespecialiseerd in het veiligheidsecosysteem.
Top vacature
ARAG
Max. 5.402
Medior
Leusden, hybride
Ben jij een jurist die naast kennis van de inhoud ook ervaring op wil doen met inkoop?
Top vacature
ABN AMRO
5.112 - 7.303
Medior, Senior
Amsterdam
ABN AMRO's Procurement afdeling is verantwoordelijk voor inkoop, leveranciers- en contractbeheer, en strategisch inkoopadvies. Haal je plezier uit commercieel denken en de best mogelijke resultaten behalen voor de interne klant?...